tisdag 14 februari 2012

Alla hjärtans dag


 Wikipedia :

"Alla hjärtans dag  är en dag som firas den 14 februari varje år och har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag."

Hear, hear!

Firandet av ett helgon med namnet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet faktiskt.
Och gudars vad mycket firande av olika helgon det var, under den tiden!
Jämt och ständigt var det någon som hade stekts på ett grillgaller, eller gett bort sina ögon i present till Jesus, eller utfört någon annan helgonbildande aktivitet.
Mellan 40 och 50 helgdagar om året!
Trevligt.

Men kopplingen till romantik och kärlek i samband med Valentins dag, uppkom först under medeltiden och uppstod kanske från uppfattningen om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner.
Det inspirerade pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem som de skulle hålla ihop med i minst ett år framöver.
Sen är det så, att om man tror att vi bara firar Alla hjärtans dag för att vi är indoktrinerade av för många amerikanska romantiska gullegullkomedier, så fanns en liknande tradition i Sverige också, fast den firades oftast vid pingst istället.
Valentin - Lover boy


Och ja, jag vill jättegärna ha en liten present idag.
As follows.

Till exempel :
Blommor, vackra. (Inte från Statoilmacken, tack)
Ett glas champagne, serverat i glas.
En bok, med tanke bakom.
Ett litet smycke. (Bara litet)
En fin kräm.
Choklad, god. I vacker ask.

Eller något annat, efter givarens tycke.
Helst vill jag ju ha kärlek förstås, men vem vill inte det?




1 kommentar:

  1. Så skönt att det finns fler med folkbildningsideal! Samma sak med Halloween som alla förfasar sig över. Kärlek till dig, E2!

    SvaraRadera